90-та річниця від дня народження майстра живопису на склі

5 квітня 2024 року виповнюється 90-та річниця від дня народження майстра живопису на склі ІВАНА МИКОЛАЙОВИЧА СКОЛОЗДРИ. З цієї нагоди в Народному домі с. Розвадів відбувся вечір –спомин «Коли в душі весна» та майстер-клас малюнку на склі. З життям та творчістю майстра всіх присутніх познайомила майстриня Олена Володимирівна ГОВИКОВИЧ. Спогадами про живописця і власними поезіями поділилася Ольга Іванівна ГУЗІЙ. На заході планувала чудова творча атмосфера.

Згадаймо декілька фактів з його життя.

Іван Сколоздра народився 5 квітня 1934 в селі Розвадові, яке розкинулося на лівому березі річки Дністра.

Майстер живопису на склі та малої керамічної скульптури. Художник-самоук, Іван Сколоздра відзначався несамовитою працездатністю. Заслужений майстер народної творчості України.

1950 – у повоєнні роки після 7 класу пішов працювати на Розвадівський кахельний завод, продовжував займатися ще дитячим захопленням — ліпив із глини іграшки.

З 1956 – після служби в армії, вчився в школі кіномеханіків у Львові, працював в будинку культури Миколаївського цементно-гірничого комбінату.

Побачивши у кіножурналі, як скульптори ліплять з глини, Іван Сколоздра почав займатися скульптурою – ліпив з глини та випалював у печах кахельного заводу. Пробував займатися ткацтвом, малювати картини. У другій половині 1970-х років митець захопився живописом на склі, відколи до його рук потрапили намальовані на склі старовинні ікони. Малював фарбами, які розводив домашньою олією, пензлики виготовляв переважно сам. Для широкого кола шанувальників ім’я Івана Сколоздри стало відомим з 1983 року, після виставок у Львові та в Києві.

1998 — член Національної спілки художників України, член Національної Спілки майстрів народного мистецтва України.

1999 – заслужений майстер народної творчості України

2001 – лауреат Всеукраїнської премії «Визнання» в галузі гуманітарних наук, культури та мистецтва.

2006 – Іван Сколоздра подарував близько 300 малярських робіт та 122 скульптури львівському музею етнографії та художнього промислу

27 серпня 2008 Іван Миколайович помер, залишивши своїм нащадкам свою творчість.

https://www.facebook.com/KristinaSkolozdra/posts/pfbid032odWdLyi5gcxgsLen1byDXUvjqQ3pKKyQ8fwZ2C8SNnpiUXgJG6Hex18vPXYtXvul

Поширити