Вибір підручників для 5-х та 6-х класів у 2023 році

Відповідно до наказу МОН від 30.09.2022 №870 (зі змінами) у березні стартував І етап конкурсного відбору підручників (крім електронних) для здобувачів повної загальної середньої освіти та педагогічних працівників (5 та 6 класи). Цей процес є дуже відповідальним, адже в результаті школа має отримати якісний та ефективний навчальний інструмент. Аби допомогти освітянам упорядкувати цю роботу, наша команда опрацювала низку нормативних документів та підготувала декілька порад.

Процедура відбору підручників закладами загальної середньої освіти для 5-х та 6-х класів у 2023 році

Наказом МОН від 08.03.2023 № 254 затверджено перелік підручників для 5 та 6 класів НУШ, яким надано гриф «Рекомендовано Міністерством освіти і науки України». Для організованого проведення І етапу конкурсного відбору підручників Міністерство рекомендує (лист від 09.03.2023 №1/3407-23) адміністрації закладів освіти дотримуватись такого плану заходів:

1. Провести нараду, на якій ознайомити членів педагогічного колективу з метою та завданнями щодо вибору підручників – березень 2023 року. 

2. Забезпечити ознайомлення педагогів з електронними версіями оригінал-макетів у комплекті з проєктами обкладинок підручників, які розміщені в Електронній бібліотеці ДНУ «ІМЗО» – з 15 березня до 03 квітня 2023 року.

Також педагоги можуть переглянути онлайн-презентації авторських концепцій на youtube-сторінці, надати зауваження та пропозиції щодо покращення змістового наповнення підручників на відповідних сторінках сайту установи.

3. Здійснити вибір підручників та заповнення відповідальною особою спеціальної форми за допомогою спеціального модуля ІТС «ДІСО» – з 27 березня до 03 квітня 2023 року. 

Під час цієї роботи слід врахувати такі нюанси:

  • безпосередній вибір підручників здійснюють вчителі, які викладають відповідний навчальний предмет/інтегрований курс, шляхом формування рейтингу з однієї назви підручника;
  • кількість примірників кожного з підручників має дорівнювати реальному контингенту учнів, тобто відповідати фактичній кількості школярів 4-х та 5-х класів у 2022/2023 навчальному році;
  • якщо у перспективній мережі на 2023/2024 навчальний рік заплановано відкриття двох та більше класів відповідних паралелей, заклад освіти може вибирати різні підручники для кожного класу. Але МОН рекомендує  визначити одну назву підручника  з кожного навчального предмета/інтегрованого курсу;
  • остаточне рішення щодо вибору підручників ухвалюється на засіданні педагогічної ради ЗЗСО, про що складається відповідний протокол, де зазначається інформація про вчителів, які здійснили цей вибір. 12 квітня 2023 року цей документ має бути оприлюднений   на офіційному вебсайті закладу освіти; 
  • підручники для курсів за вибором та факультативів за кошти державного бюджету не друкуються. Тож заповнення спеціальної форми вибору відповідних навчальних видань  є порушенням;
  • якщо під час оформлення результатів вибору заклад освіти допустить помилку, він має внести відповідні корективи у програмі та повторно відправити форму (лист про скасування форми не надсилається). Але слід зазначити, що внесення змін після створення узагальненої форми відповідним органом управління освітою буде неможливим.

Якщо в остаточний перелік, затверджений МОН, не увійдуть підручники, обрані закладом освіти, школа отримає ті  примірники, які розташовані за наступним пріоритетом у сформованому рейтингу.

Кожен учитель має право повідомити про вплив або бажання третіх осіб вплинути на його волевиявлення щодо вибору підручників чи про факт зміни волевиявлення вчителів закладу освіти за допомогою звернення на:

  • телефонну «гарячу лінію» – (044) 248-21-61;
  • поштову адресу – вул. Митрополита Василя Липківського, 36, м. Київ; 03035);
  • електронну адресу ІМЗО – zso.imzo@gmail.com. 

ДЕТАЛЬНІШЕ НА САЙТІ

https://naurok.com.ua/post/vidbir-pidruchnikiv-dlya-5-6-klasiv-nush-poryadok-diy-ta-kriteri-dlya-viboru

Поширити