Вибір підручників та посібників для учнів 1 класу

Міністерство освіти і науки України розпочало чергове коло оновлення  навчально-методичного забезпечення освітнього процесу в 1-4 класах. Наказом МОН від 30.09.2022 № 869 (зі змінами) оголошено конкурсний відбір підручників (крім електронних) та посібників для здобувачів повної загальної середньої освіти і педагогічних працівників у 2022-2023 роках (1 клас). Він відрізняється від попередніх конкурсних відборів підручників тим, що закладам загальної середньої освіти окрім підручників з іноземних мов і мов корінних народів та національних меншин, інтегрованих курсів «Я досліджую світ» і «Мистецтво» для вибору пропонуються навчальні посібники «Українська мова. Буквар» (до 6 частин) і «Математика» (до 3 частин), які цілісно синтезують функції підручника і робочого зошита в одному виданні.

Оскільки такі навчальні посібники мають свої особливості та вперше пропонуються для масового впровадження в шкільній практиці, перед здійсненням їх вибору радимо педагогічним колективам ознайомитися з концептуальними особливостями навчальних видань нового покоління для учнів 1-2 класів закладів загальної середньої освіти, що описані в Методичних рекомендаціях щодо розроблення навчальних посібників для 1-2 класів закладів загальної середньої освіти, які заплановано видавати за кошти державного бюджету у 2023, 2024 роках (лист ДНУ «ІМЗО» від 21.06.2022 № 22.1/10-790).

Упродовж шести календарних днів (за графіком) проводитимуться презентації авторських концепцій підручників, поданих на конкурсний відбір підручників (крім електронних) та посібників для здобувачів повної загальної середньої освіти і педагогічних працівників у 2022-2023 роках (1 клас).

Представники авторських колективів розкажуть про особливості реалізації навчальної програми за створеним підручником, охарактеризують специфіку й унікальність цього навчального видання.

Презентації авторських концепцій підручників організовано відповідно до пункту 9 розділу IV Порядку конкурсного відбору підручників (крім електронних) та посібників для здобувачів повної загальної середньої освіти і педагогічних працівників, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 21.09.2021 № 1001.

Презентації відбуватимуться на YouTube-каналі ДНУ «Інститут модернізації змісту освіти».

Поставити запитання авторам можна на сторінці ДНУ “ІМЗО” у facebook

Детальніше на сайті https://imzo.gov.ua/2023/02/13/prezentatsii-avtors-kykh-kontseptsiy-pidruchnykiv-dlia-1-klasu-2/

Електронні версії оригінал-макетів підручників та посібників, яким надано відповідний гриф МОН, розміщуватимуться в Електронній бібліотеці Держаної наукової установи «Інститут модернізації змісту освіти» (далі – ІМЗО) у вільному доступі за покликанням:  https://lib.imzo.gov.ua/klnkursniy-vdbr-pdruchnikv-ta-posbnikv-dlya-1-klasu/ з 10 лютого 2023 року.

1. Педагогічні працівники ЗЗСОз 10 лютого до 23 лютого 2023 року ознайомлюються з електронними версіями оригінал-макетів підручників та посібників.

2. Відповідно до інструктивно-методичних матеріалів ЗЗСО з 23 лютого до 02 березня 2023 року необхідно заповнити спеціальну форму вибору підручників та посібників для 1 класу (в КУРС Школа).

3. З метою відкритості та прозорості процедури вибору ЗЗСО на власних вебсайтах оприлюднюють вищезазначені протоколи педагогічної ради наступного робочого дня після оголошення висновків Конкурсної комісії, а саме 11 березня 2023 року.

Поширити