Лист щодо підвищення кваліфікації педагогічних працівників у 2020 році

У зв’язку із внесенням змін до Закону України «Про державний бюджет на 2020 рік» від 13.04.2020 №553-ІХ у 2020 році не передбачено урядової субвенції на підвищення кваліфікації педагогічних працівників, як планувалося раніше. ЛОІППО у 2020 році отримав кошти з бюджету Львівської обласної ради, проте їх не вистачить, щоб охопити усіх педпрацівників безкоштовним навчанням. У зв’язку з карантином інститут тимчасово припинив роботу і про її відновлення повідомить згодом.

З метою інформування педагогічних працівників закладів освіти Розвадівської ОТГ з питань особливостей планового проходження курсів підвищення кваліфікації, згідно з Порядком підвищення кваліфікації педагогічних і науково-педагогічних працівників (Постанова КМУ від 21 серпня 2019 р. № 800 зі змінами та доповненнями від 27 грудня 2019 р. №1133),  листом МОН № 1/9-683 від 04.11.2019 «Щодо підвищення кваліфікації та атестації педагогічних працівників» рекомендуємо освітні платформи, на яких педагогічні працівники можуть пройти курси підвищення кваліфікації безкоштовно і отримати відповідні сертифікати.

Національна  онлайн – платформа з цифрової грамотності «Дія. Цифрова освіта», яку запустило Міністерство цифрової трансформації на виконання Програми діяльності Кабінету Міністрів України, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 29 вересня 2019 року № 849. Цей ресурс доступний в Інтернеті за посиланням https://osvita.diia.gov.ua/. На ньому кожен громадянин може безкоштовно опанувати цифрові навички за новим сучасним форматом – освітні серіали. Після перегляду серіалу та проходження тестування можна отримати сертифікат.

            EdEra – студія онлайн-освіти, яка робить освіту в Україні якісною та доступною. Команда EdEra створює онлайн-курси, спецпроекти, інтерактивні підручники та освітні блоги. Детальніше знайомтесь з переліком курсів за посиланням  https://www.ed-era.com/courses/.

           Рrometheus – платформа масових відкритих онлайн-курсів, перший та найбільший проект безкоштовної освіти для всіх бажаючих в Україні. ГО «Прометеус»  є суб’єктом надання освітніх послуг з підвищення кваліфікації педагогічних працівників згідно з КВЕД 85.59 в Національному класифікаторі України. Сертифікати онлайн-курсів Prometheus для вчителів можуть бути офіційно зараховані як підвищення кваліфікації. Детальніше на сайті https://prometheus.org.ua/courses-for-teachers/.

Адміністрації закладів освіти потрібно враховувати, що, згідно з новими нормами, вчитель має повну свободу дій та має право самостійно визначати форми, види та напрями, а також обирати суб’єктів підвищення кваліфікації.

Результатом підвищення кваліфікації, крім нових знань, стає і відповідний документ. Зауважте, що єдиних вимог щодо зовнішнього вигляду таких документів немає, отже, важливе наповнення. Для педагогічної ради та керівника закладу освіти важливо, щоб на документі були:

  • повне найменування суб’єкта (для юридичних осіб) або ПІБ фізичної особи (для фізичних осіб і ФОП), яка надає освітні послуги з підвищення кваліфікації;
  • тема (напрям, найменування), обсяг (тривалість) у годинах та/або кредитах ЄКТС;
  • ПІБ особи, яка підвищила кваліфікацію;
  • опис досягнутих результатів навчання;
  • дата видачі та обліковий запис документа;
  • найменування посади (у разі наявності), прізвище, ініціали особи, яка підписала документ від імені суб’єкта, її підпис.                                                                                                                            

Директор ЦФГНМЗЗОК Р. Л. Гаврильчак

Поширити